Składniki:

 

1/2 kg.mąki pszennej

4 dag. drożdży

1 szklanka letniego mleka

6 dag. roztopionego masła

8 dag. cukru

2 jajka

1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiać do miski,w środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże,wlać letnie mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki.Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20 minut. Jajka ,masło , cukier i sól dokładnie razem wymieszać,dodać do rozczynu,wymieszać drewnianą łyżką i szybko wyrobić ciasto.Uformować kulę i znowu włożyć do miski ,oprószyć leciutko mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 40-50minut aby ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie na stolnicy ciasto podzielić na trzy części , uformować 3 wałki i zaplatać warkocz. Uplecioną chałkę położyć do natłuszczonej blaszki,pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C.i piecz przez około 30-40 minut.Jeśli ktoś chce chałkę można przed pieczeniem posypać kruszonką.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *