Składniki:

 

3 i1/2 kg. ziemniaków

1/2 kg. boczku pokrojonego w kostkę

6 grubszych plastrów boczku

3-4 cebule

2 ząbki czosnku

4 jajka

sól

pieprz

majeranek

1 łyżka smalcu

1 łyżka mąki pszennej

0,2 litra kwaśnej śmietany

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obrać ,zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć, dodać wszystkie składniki ,oprócz plastrów boczku i smalcu . Wszystko wymieszać doprawić do smaku. Tak wyrobione ciasto przełożyć na wysmarowaną smalcem blachę. Obłożyć z wierzchu plastrami boczku. Piec w temperaturze 200 C. około 1,5-2 godzin. Babka ma być mocno przyrumieniona i ciemna Podawać z dodatkiem śmietany lub mlekiem. Jeżeli zostanie do następnego dnia to pokroić na plastry i obsmażyć na patelni z tłuszczem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *