Składniki:

 

1 główka sałaty

2 cykorie

3 łodygi selera naciowego

10 dag. pokrojonego buraka

10 dag. pokrojonych w plasterki małych pieczarek

2 jajka ugotowane na twardo

2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli

natka pietruszki do przybrania

 

Sos:

 

1 łyżeczka musztardy

25 ml. octu winnego

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Umyj i wysusz sałatę, a następnie porozrywaj liście na drobne kawałki. Pokrój cykorię i łodygi selera. Wymieszaj je z  burakiem i pieczarkami. Pokrój jajka i szynkę (lub makrelę). Ułóż wszystko na liściach sałaty. Posyp natką pietruszki.  Przygotuj sos mieszając musztardę z octem, solą i pieprzem. Stale mieszając wolno wlej oliwę. Sosem polej sałatkę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *