Składniki;
15 dag. gotowanej, smażonej lub pieczonej ryby
10 dag. ziemniaków
15 dag. warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
5 dag. białej kapusty
5 dag. kiszonego ogórka
5 dag. buraka ćwikłowego
1/2 szklanki drobnej białej fasoli
olej
3 łyżki octu winnego
cukier
sól
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraka i fasolę ugotować. Kapustę drobno poszatkować, posypać solą, wybić tłuczkiem, skropić 3 łyżkami winnego octu i postawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Ugotowane warzywa obrać i pokrajać w drobną kostkę. W ten sam sposób rozdrobnić rybę i obrany ogórek. Wszystkie składniki wymieszać. Z oleju, cukru i soli sporządzić sos, polać nim przygotowaną sałatkę, przybrać marynowanymi grzybkami, plasterkami jajek ugotowanych na twardo i posiekaną zieleniną.