Składniki:
Ciasto:

 

 

1 szklanka oleju

1 szklanka cukru

5 jajek

2 i 1/2szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

wiśnie z kompotu duży słoik.

 

Wykonanie:

 

Ubić jajka z cukrem i olejem, dodać mąkę z proszkiem i 3/4 szklanki wody.Ciasto podzielić na 2 części.Do jednej dodać kakao do drugiej mąkę ziemniaczaną, wymieszać.Jasną część ciasta przełożyć do wysmarowanej formy 25×35 cm.Na to wyłożyć wydrylowane wiśnie i wylać ciemne ciasto.Piec 25 minutw 180C.


Krem:

 

1 serek waniliowy homogenizowany

2-3 łyżki cukru pudru

2 szklanki śmietany kremowej

2 opakowania śmietan fix.

 

Wykonanie:

 

Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikami.Wymieszać z serkiem.Wyłożyć krem na wystudzone ciasto i odstawić na godzinę do lodówki. Na wierzch polać polewę czekoladową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *