Składniki:
Ciasto:
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
5 jajek
2 i 1/2szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
wiśnie z kompotu duży słoik.
Wykonanie:
Ubić jajka z cukrem i olejem, dodać mąkę z proszkiem i 3/4 szklanki wody.Ciasto podzielić na 2 części.Do jednej dodać kakao do drugiej mąkę ziemniaczaną, wymieszać.Jasną część ciasta przełożyć do wysmarowanej formy 25×35 cm.Na to wyłożyć wydrylowane wiśnie i wylać ciemne ciasto.Piec 25 minutw 180C.
Krem:
1 serek waniliowy homogenizowany
2-3 łyżki cukru pudru
2 szklanki śmietany kremowej
2 opakowania śmietan fix.
Wykonanie:
Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikami.Wymieszać z serkiem.Wyłożyć krem na wystudzone ciasto i odstawić na godzinę do lodówki. Na wierzch polać polewę czekoladową.