Składniki:

4i 1/2 szklanki mąki pszennej

4 łyżki masła

1 szklanka mleka

4 dag. drożdży zwykłych

1/2 szklanki cukru

2 jajka

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem,łyżką cukru i łyżka mąki i zostawić na chwile w ciepłym miejscu.Do miski dodajemy mąkę,masło,jajka,cukier i rozczyn drożdżowy, wyrabiamy ręką kilka minut aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy i rąk,wkładamy do keksówki wysmarowanej i wysypanej bułką tarta  i smarujemy wierzch ciasta całym jajkiem rozbełtanym.. Pieczemy około 40-45 minut w temp 180 st.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *