UCIERANE Z JABŁKAMI

Składniki:

1 szklanka maki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1/3 szklanki oleju

6-7 jabłek

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Obrane jabłka pokroić w małe kawałeczki.Mąkę pszenną połączyć z mąką  ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić mikserem jajka z cukrem,dodać olej,cukier waniliowy i ciągle miksując powoli dosypywać mąkę.Dodać połowę jabłek i wymieszać.Wyłożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy,na wierzchu wyłożyć pozostałą połowę jabłek,wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 C.aż się zarumieni i zacznie odstawać od ścianek formy lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z tortownicy  posypać ciasto cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *