Składniki:
1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
6-7 jabłek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Obrane jabłka pokroić w małe kawałeczki.Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić mikserem jajka z cukrem,dodać olej,cukier waniliowy i ciągle miksując powoli dosypywać mąkę.Dodać połowę jabłek i wymieszać.Wyłożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy,na wierzchu wyłożyć pozostałą połowę jabłek,wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 C.aż się zarumieni i zacznie odstawać od ścianek formy lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z tortownicy posypać ciasto cukrem pudrem.