CIASTO Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Składniki:

Ciasto:

1/2 kg. mąki pszennej

25 dag. masła lub margaryny

2 jajka

1 żółtko

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 kg. jabłek lub ,śliwek,gruszek

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe

3/4 litra wody

1 szklanka cukru

Biszkopt:

5 białek

4 żółtka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Wykonanie:

Posiekać przesianą mąkę z miękkim tłuszczem,dodać resztę składników,zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą Na cieście ułożyć pokrojone w kawałki owoce. Ugotować budyń na wodzie z cukrem. Gorący budyń wyłożyć na owoce i równomiernie rozprowadzić.

Biszkopt:

Z białek ubić sztywną pianę,dodać cukier,żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę biszkoptową wylać na budyń. Ciasto włożyć do gorącego piekarnika 180C. i piec około 50-60 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *