Składniki:
Ciasto:
1/2 kg. mąki pszennej
25 dag. masła lub margaryny
2 jajka
1 żółtko
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 kg. jabłek lub ,śliwek,gruszek
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
3/4 litra wody
1 szklanka cukru
Biszkopt:
5 białek
4 żółtka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Posiekać przesianą mąkę z miękkim tłuszczem,dodać resztę składników,zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą Na cieście ułożyć pokrojone w kawałki owoce. Ugotować budyń na wodzie z cukrem. Gorący budyń wyłożyć na owoce i równomiernie rozprowadzić.
Biszkopt:
Z białek ubić sztywną pianę,dodać cukier,żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę biszkoptową wylać na budyń. Ciasto włożyć do gorącego piekarnika 180C. i piec około 50-60 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem