Składniki:
Ciasto:
5 jajek
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 i 1/4 szklanki cukru
25 dag. margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Krem:
1 budyń waniliowy
1/2 litra mleka
12 i 1/2 kostki masła
2 żółtka
30 dag. truskawek
Wykonanie:
Ciasto:
Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka, dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dajemy kakao. Na blachę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą wylewamy najpierw jasne ciasto, a na to ciemne. Pieczemy 30 minut w temperaturze 185 C.
Krem:
Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy rozpuszczony budyń jeśli nie jest gęsty, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę, dodajemy do masy partiami schłodzony budyń. Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć.
Przełożenie ciasta:
Na ostudzonym cieście układamy pokrojone na ćwiartki owoce, zalewamy je kremem budyniowym. Ciasto można posypać startą czekoladą.