Składniki:

400 ml. kefiru

3 jajka

25 dag. cukru

125 ml. oleju

1 cukier waniliowy

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 i 1/2 szklanki mąki

2 – 3 łyżki bułki tartej

1/2 kg. śliwek

Wykonanie:

Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy kefir i olej , mieszamy. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy wsypujemy do masy mieszamy. Śliwki myjemy, kroimy na kawałki, wyjmujemy pestki. Blaszkę  25 x 30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę, posypać bułką tartą. Ułożyć śliwki skórką do dołu. Piec około 45 minut w temp: 180 C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *