Składniki:
100 g. długo ziarnistego ryżu
100 g. czerwonej fasoli z puszki
1 mała cebula
1 kostka rosołowa
1strąk czerwonej papryki (świeżej lub konserwowej )
50 g. kukurydzy z puszki,
1pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
natka
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Wykonanie:
Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie wystudzić. Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć. Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem. Stopniowo dolewać oliwę cały czas ucierając. Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ewentualnie posolić do smaku. Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać nią sałatkę.