Składniki:

5 jajek

5 łyżek mąki pszennej

5 łyżek cukru

2 łyżki kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić z cukrem,dodawać stopniowo po 1 żółtku. Mąkę,proszek i kakao przesiać,dodać do masy jajecznej.Wylać na blachę wysmarowaną i posypaną bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w 180C.do suchego patyczka.

Krem:

1 opakowanie śliwki kalifornijskiej

2 i1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe po 40 g.

4 żółtka

37 i 1/2 dag.masła

alkohol

Wykonanie:

Śliwkę dzień wcześniej pokroić w paseczki i zalać alkoholem (w słoiczku )zakręcić. Budyń,żółtka i cukier rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym.Do gotującego mleka wlać budyń z żółtkami i cukrem,ugotować budyń. Masło utrzeć na pulchną masę,dodając po 1 łyżce budyniu,dodać 1 kieliszek alkoholu ze śliwek. Masę wyłożyć na ciasto,na krem poukładać śliwkę.

Polewa:

1 czekolada gorzka

1 czekolada mleczna

10 dag. masła

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1 dowolna galaretka

Wykonanie:

Masło rozpuścić,dodać czekolady połamane w kostki ciągle mieszając.Dodać śmietanę i odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić we wrzącej 1/2 szklanki wodzie.Zimną dodać do polewy,zaczekać aż masa zacznie gęstnieć. Polać na ciasto,posypać:wiórkami,orzechami mielonymi,płatkami migdałowymi

lub udekorować według swojego uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *