Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić z cukrem,dodawać stopniowo po 1 żółtku. Mąkę,proszek i kakao przesiać,dodać do masy jajecznej.Wylać na blachę wysmarowaną i posypaną bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w 180C.do suchego patyczka.
Krem:
1 opakowanie śliwki kalifornijskiej
2 i1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe po 40 g.
4 żółtka
37 i 1/2 dag.masła
alkohol
Wykonanie:
Śliwkę dzień wcześniej pokroić w paseczki i zalać alkoholem (w słoiczku )zakręcić. Budyń,żółtka i cukier rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym.Do gotującego mleka wlać budyń z żółtkami i cukrem,ugotować budyń. Masło utrzeć na pulchną masę,dodając po 1 łyżce budyniu,dodać 1 kieliszek alkoholu ze śliwek. Masę wyłożyć na ciasto,na krem poukładać śliwkę.
Polewa:
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
10 dag. masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 dowolna galaretka
Wykonanie:
Masło rozpuścić,dodać czekolady połamane w kostki ciągle mieszając.Dodać śmietanę i odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić we wrzącej 1/2 szklanki wodzie.Zimną dodać do polewy,zaczekać aż masa zacznie gęstnieć. Polać na ciasto,posypać:wiórkami,orzechami mielonymi,płatkami migdałowymi
lub udekorować według swojego uznania.