SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

25 dag.margaryny

5 żółtek

3 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy mikserem.Powstanie taki żwirek. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa:

1 kg. twarogu z wiaderka Piątnica

4 jajka

2 budynie śmietankowe

3/4 szklanki cukru

250 ml. śmietany 30%

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Brzoskwinie kroimy w kostkę,odsączamy z soku. Jajka i cukier ucieramy mikserem,powoli dodajemy pozostałe składniki a na końcu odsączone pokrojone brzoskwinie. Wykładamy na ciasto.

Beza:

5 białek

3/4 szklanki cukru

odrobina soli

1 kisiel wiśniowy lub porzeczkowy

Wykonanie:

Ubijamy białka z solą i cukrem, dodajemy kisiel. Wykładamy na masę twarogową i na bezę wysypać resztę ciasta tego żwirku. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 C.Potem przykrywamy papierem do pieczenia i jeszcze pieczemy 15 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *