Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag.margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy mikserem.Powstanie taki żwirek. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg. twarogu z wiaderka Piątnica
4 jajka
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
250 ml. śmietany 30%
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Brzoskwinie kroimy w kostkę,odsączamy z soku. Jajka i cukier ucieramy mikserem,powoli dodajemy pozostałe składniki a na końcu odsączone pokrojone brzoskwinie. Wykładamy na ciasto.
Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
odrobina soli
1 kisiel wiśniowy lub porzeczkowy
Wykonanie:
Ubijamy białka z solą i cukrem, dodajemy kisiel. Wykładamy na masę twarogową i na bezę wysypać resztę ciasta tego żwirku. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 C.Potem przykrywamy papierem do pieczenia i jeszcze pieczemy 15 minut.