Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
12 i1/2 dag. margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Wszystkie podane składniki zagnieść i podzielić na 2 części.Jedną część upiec w blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą a drugą upiec w takiej samej blaszce ale z polewą orzechową na wierzchu.Piec w nagrzanym piekarniku 180C. okolo 20 minut.
Polewa orzechowa:
30 dag orzechów posiekanych
12 i 1/2dag. margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Margarynę roztopić dodać miód i cukier dokładnie wymieszać dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty mieszając. Wyłożyć na drugą cześć ciasta i upiec. Piec 20-25 minut w 180C.
Wkładka orzechowa:
4 jajka
10 dag. orzechów mielonych
10 dag cukru
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę ,dodać resztę składników i wylać na blaszkę posmarowaną i wysypana bułka tarta lub wyłożoną papierem do pieczenia upiec w tej samej blaszce co poprzednie ciasto.Piecz w nagrzanym piekarniku 180C. około 25 minut.
Masa: 1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru
2/3 szklanki cukru pudru
25 dag.masła lub margaryny
Z podanych składników ugotować budyń wystudzić i połączyć z utartym masłem lub margaryną. Przełożyć ciasto placek goły , masa, wkładka orzechowa , masa ,placek z polewą orzechową