Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

12 i1/2 dag. margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżki miodu

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki zagnieść i podzielić na 2 części.Jedną część upiec w  blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą  a drugą upiec w takiej samej blaszce ale z polewą orzechową na wierzchu.Piec w nagrzanym piekarniku 180C. okolo 20 minut.

Polewa orzechowa:

30 dag orzechów posiekanych

12 i 1/2dag. margaryny

2 łyżki miodu

1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Margarynę roztopić dodać miód i cukier dokładnie wymieszać dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty mieszając. Wyłożyć na drugą cześć ciasta i upiec. Piec  20-25 minut w 180C.

Wkładka orzechowa:

4 jajka

10 dag. orzechów mielonych

10 dag cukru

1 łyżka mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę ,dodać resztę składników i wylać na blaszkę posmarowaną i wysypana bułka tarta lub wyłożoną papierem do pieczenia upiec w tej samej blaszce co poprzednie ciasto.Piecz w nagrzanym piekarniku 180C. około 25 minut.

Masa: 1/2 litra mleka

2 łyżki mąki pszennej

1 budyń śmietankowy bez cukru

2/3 szklanki cukru pudru

25 dag.masła lub margaryny

Z podanych składników ugotować budyń wystudzić i połączyć z utartym masłem lub margaryną. Przełożyć ciasto placek goły , masa, wkładka orzechowa , masa ,placek z polewą orzechową

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *