SAŁATKA MIESZANA WIOLI

Składniki:

4i 1/kg. ogórków gruntowych

1i 1/2  kg. cebuli

1 kg. papryki czerwonej

2 duże główki  czosnku

Zalewa:

1 szklanka octu 10%

1 szklanka oleju

1 szklanka cukru

10 dag. soli

15 g.  mielonego pieprzu

Dodatkowo:

liście laurowe

ziele angielskie

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i studzimy.  Umyte i nieobrane ogórki oraz obrany czosnek szatkujemy w plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki,a paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i zalewamy zalewą,  wymieszamy i pozostawiamy na 3 godziny. Po tym czasie sałatkę nakładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy1/2  małego liścia laurowego, oraz 2 kulki ziela angielskiego. Pasteryzujemy15 minut od chwili zagotowania się wody.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *