Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
20 dag. chałwy
20 dag.masła lub margaryny
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów
25 ml. alkoholu
Ponadto:
1 tabliczka czekolady
3 łyżki śmietany 36 %
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Do prostokątnej blaszki 25×36 posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą wlewamy ciasto i pieczemy około 30 minut w temp 170C. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, dodajemy pokruszoną chałwę , następnie alkohol, rodzynki i orzechy. mieszamy. Zimny biszkopt przekrawamy wzdłuż, przekładamy kremem i dekorujemy rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą.