Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1 cukier waniliowy mały
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Masa bananowa:
4 duże dojrzałe banany
25 dag.masła roślinnego
1/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki pomarańczowe
1 szklanka wody
Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany 30%
1 duży cukier waniliowy
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
Dodatkowo:
1 słoik dżemu pomarańczowego 280 g.
1/2 kostki mlecznej czekolady
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek ,dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka, dalej ubijać. Na końcu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25×40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec w 180C. około 20 minut. Gotowe wystudzone ciasto, posmarować dżemem pomarańczowym, wylać na to masę bananową, wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zastygło. Na zastygniętą masę bananową , wyłożyć bitą śmietanę i znów wstawić na kilka minut do schłodzenia. Gotowe ciasto, posypać tartą czekoladą.
Masa bananowa:
Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, na puszystą masę, dodać porcjami, obrane i zmiażdżone banany.Wszystko dokładnie utrzeć, na końcu dodać chłodną galaretkę, rozpuszczoną w 1 szklance wrzącej wody. Jeżeli masa zacznie się rozwarstwiać, miksujemy ją przez chwilkę blenderem, i po kłopocie.
Masa śmietanowa:
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy, a następnie chłodną żelatynę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Można biszkopt nasączyć ponczem, jak ktoś lubi, mój wyszedł puszysty i bardzo miękki, w połączeniu z masami i dżemem, ciasto wyszło wilgotne.ciasto zostawić do zastygnięcia.