Składniki:
1 kg. żołądków drobiowych
3 cebule
1 marchewka
1 łyżka czubata musztardy
5 pieczarek
1 liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól
pieprz
ostra papryka mielona w proszku
2 czubate łyżki mąki
0,75 litra wody do sosu+ 3/4 szklanki wody do zagęszczenia sosu
1 łyżka masła roślinnego lub margaryny
Wykonanie:
Żołądki dokładnie umyć, osuszyć na sitku z wody, cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, masło roślinne lub margarynę rozgrzać w rondlu, wrzucić żołądki, lekko obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, i pokrojone w kawałki pieczarki, mieszając podsmażać 7-10 minut. Następnie dodać wszystkie przyprawy, zalać 0,75 litrem wody, gotować wszystko do miękkości żołądków. Gdy wszystko jest miękkie, dodać musztardę i gotować jeszcze 5 minut, doprawić wg. własnego smaku. Mąkę rozmieszać z 3/4 szklanki wody, zaprawić żołądki, gotować 2 minuty , mieszając.Podawać z ziemniakami z ogórkiem kiszonym lub kasza.