Składniki:

1 kg. żołądków drobiowych

3 cebule

1 marchewka

1 łyżka czubata musztardy

5 pieczarek

1 liść laurowy

ziele angielskie

majeranek

sól

pieprz

ostra papryka mielona w proszku

2 czubate łyżki mąki

0,75 litra wody do sosu+ 3/4 szklanki wody do zagęszczenia sosu

1 łyżka masła roślinnego lub margaryny

 

Wykonanie:

 

Żołądki dokładnie umyć, osuszyć na sitku z wody, cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, masło roślinne lub margarynę rozgrzać w rondlu, wrzucić żołądki, lekko obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, i pokrojone w kawałki pieczarki, mieszając podsmażać 7-10 minut. Następnie dodać wszystkie przyprawy, zalać 0,75 litrem wody, gotować wszystko do miękkości żołądków. Gdy wszystko jest miękkie, dodać musztardę i gotować jeszcze 5 minut, doprawić wg. własnego smaku. Mąkę rozmieszać z 3/4 szklanki wody, zaprawić żołądki, gotować 2 minuty , mieszając.Podawać z ziemniakami z ogórkiem kiszonym lub kasza.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *