Składniki:
1i 1/2 kg. schabu bez kości
2 opakowania przyprawy schab pieczony z żurawiną
6 łyżek oleju
15 dag. żurawiny suszonej
10 dag. rodzynek
10 dkg migdałów
Wykonanie:
Schab umyć i osuszyć.Przyprawy do schabu wymieszać z olejem.Powstałą marynatą posmarować schab ze wszystkich stron i włożyć do lodówki na 24 godziny.Migdały zalać wrzątkiem i parzyć przez 5 minut.Odlać wrzątek i zalać migdały zimną wodą na 5 minut.Odlać wodę i obrać migdały ze skórki.Obrane migdały posiekać.Wymieszać żurawinę,rodzynki i migdały.Schab wyjąć z lodówki i cienkim,długim nożem naciąć wzdłuż przez środek.W nacięcie włożyć wszystkie bakalie.Schab włożyć razem z marynatą do rękawa do pieczenia.Rękaw spiąć klipsem i piecz schab około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C. bez termoobiegu.Upieczony schab zostawić w woreczku do ostygnięcia.