Składniki:

Spód kruchy:
3 szklanki mąki
1 jajko
2 żółtka (białka na rosę )
1łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
czubata łyżka śmietany
3/4 kostki margaryny

 

Wykonanie:

 

Ciasto zagnieść i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem do pieczenia.,trzeba dość wysoko założyć na brzegi blaszki bo masa serowa jest dość rzadka.

 

Masa serowa:

 

1 kg. sera w wiaderku Piątnica
4 jajka
4 żółtka( białka na rosę )
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki zmiksować i wyłożyć na blaszkę ,a raczej wylać .Konsystencja bardzo rzadka,ale taka ma być .
Piecz 50 minut w temperaturze180 C.

 

Beza:
6 białek

3/4 szklanki cukru

 

Wykonanie:

 

Białka ubić na sztywną pianę i po 50 minutach wyłożyć na ciasto .Obniżyć temperaturę piekarnika do 150C. i piecz z pianą jeszcze około 15 minut.
Wystudzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *