Składniki;
20 dag. wędzonego łososia
45 dag. mrożonego szpinaku
4 jajka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
4 łyżki koperku zielonego posiekanego
20 dag serka almette lub innego
4 łyżki serka mascarpone
1 łyżka skórki z cytryny
2 łyżki masła
Wykonanie:
Szpinak podusić na maśle wystudzić, przyprawić solą. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z szczyptą soli . Szpinak wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200 C. lekko wystudzić. Ser wymieszać z mascarpone , skórką z cytryny i koperkiem , doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozsmarować na szpinakowym cieście letnim na wierzch położyć kawałki łososia, zrolować. Zawinąć do foli spożywczej i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.