Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek
25 dag. margaryny.
3 łyżeczki proszku
olejek cytrynowy
Masa niby ser:
3 duże śmietany kwaśnej 18% 400 ml.każda
2 budynie śmietankowe po 40g.
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego
10 dag . żurawiny
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem zarobić .Większa połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć blaszkę 25 x 35 cm wyłożoną papierem i natłuścić Mniejszą część ciasta dać do zamrażarki na 1 godzinę. Ciasto z blaszką dać do nagrzanego piekarnika190C. i podpiec około 15 minut ,aby uniknąć zakalca.Wystudzić.
Masa niby ser:
Śmietanę zmiksować dodać budynie.ubić pianę z białek, gdy piana sztywna dodawać po trochu cukier puder cały czas miksować .Jeśli cukier już ubity dodać pianę do śmietany i wymieszać delikatnie .Dodatkowo jeżeli ktoś chce dodać żurawinę i delikatnie wymieszać łyżka drewnianą. Na podpieczone ciasto, wylać masę śmietanowo- budyniową i na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach .Piecz około45-50 minut w 190C.cm. Po lekkim ostudzeniu troszeczkę siadzie ale nie za dużo .Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.