Składniki:

Ciasto:

3i 1/2 szklanki mąki krupczatki

6 łyżek cukru

25 dag. margaryny

6 żółtek

3 łyżki śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

6 białek

2 budynie waniliowe

1  cukier waniliowy

1 szklanka cukru

 

Ponadto:

 
1,20 kg. jabłek lub 1i 1/2  słoika litrowego tartych jabłek
1 przyprawa do szarlotki

Wykonanie:

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do mąki dodajemy cukier, posiekaną margarynę, żółtka i śmietanę, wyrabiamy ciasto . Z gotowego ciasta oddzielamy 1/3 ciasta i wkładamy do lodówki, resztę wałkujemy i wylepiamy przygotowaną wcześniej blaszkę 25×35 cm. wysmarowaną i posypaną bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i trzemy na dużej tarce. Równomiernie rozkładamy na cieście lub gotowe gotowe ze słoików.

Pianka:

Z białek ubijamy pianę, dodajemy stopniowo cukier i budyń w proszku.Gotową pianę wykładamy na jabłkach. Odłożone ciasto trzemy  na dużych oczkach na pianę. Pieczemy 50 minut w 180C. Po upieczeniu nie wyciągamy od razu z blaszki bo jest bardzo kruche i łamie się. Czekamy aż ostygnie i wtedy wyciągamy .Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *