SAŁATKA Z KIEŁKÓW SOJOWYCH

Składniki:

150 g kiełków sojowych
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka ziaren sezamu

Sos:

1/4 filiżanki sosu sojowego
1/4 filiżanki lekkiego octu
szczypta imbiru

Sposób wykonania:
.
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydawać mocny aromat. Wymieszać w kubku składniki sosu. Kiełki obrać z włosowatych korzonków, umyć, wrzucić na chwile do wrzątku, odcedzić na sicie, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć z nadmiaru wody na ściereczce. Pietruszkę umyć, zanurzyć na 1/2 min. we wrzątku, osączyć, pokroić na trzy centymetrowe kawałki. Wymieszać razem jarzyny, polać sosem. Przełożyć na indywidualne głębokie czareczki, każda porcje posypać szczypta ziaren sezamu, podawać jako dodatek na zimno.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *