Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag. margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce około pół godziny.
Na posmarowaną blachę i posypana bułką tartą wyłożyć 3/4 ciasta,na ciasto wyłożyć uprażone jabłka, na jabłka wyłożyć piankę i na górę pianki dać druga cześć ciasta .można ciasto rozwałkować i dać na piankę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45-55 minut w 180C.
Składniki:
1 kg. jabłek
2 łyżki cukru
rodzynki
cynamon jak ktoś lubi
Wykonanie:
Jabłka obrać pokroić na cieniutkie plasterki lub zetrzeć na dużej tarce dodać 2 łyżki cukru rodzynki cynamon.
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel cytrynowy
Wykonanie:
Ubić piane białek na sztywno ze szklanką cukru. Dodać kisiel delikatnie wymieszać.Wyłożyć pianę na jabłka.Na wierzch położyć drugą warstwę ciasta.Piec ok. godziny w 180′