Składniki:

Biszkopt:

8 jajek

20 dag. cukru

20 dag. mąki pszennej

4 dag. mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżka kawy mielonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijana dodajemy cukier , ubijamy do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i  ubijamy jeszcze około  1-2  minuty.Mąki, proszek przesiewamy przez sito, dodajemy kawę i dobrze mieszamy, dodajemy  porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę 20×30 cm.wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35-40 minut w 180C.Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, dolną część smarujemy dżemem wymieszanym z wódką, na to wykładamy połowę kremu budyniowego, przykrywamy drugim plackiem, górę smarujemy resztą kremu i posypujemy startą  czekoladą.

Krem budyniowy:

400 ml. mleka

120 g margaryny lub masła

1 budyń śmietankowy bez cukru

½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

½ słoiczka dżemu ( dowolnego)

½ słoiczka dżemu ( dowolnego)

czekolada gorzka do posypania

 

Wykonanie:

Krem budyniowy:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, na mleku gotujemy budyń, studzimy. Do margaryny dodajemy po trochu wystudzony budyń, i ucieramy na gładką masę.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *