Składniki:
50 dag ziemniaków
25 dag kiełbasy zwyczajnej
5 jajek
cebula
10 dag smalcu do smażenia
1/3 l mleka
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji
pieczywo wieloziarniste
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i lekko studzimy. Kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plasterki, a kiełbasę w wąskie paski. Kiełbasę i cebulę podsmażamy na roztopionym smalcu. Następnie dodajemy ziemniaki. Mieszając, podsmażamy.
Jajka mieszamy z mlekiem. Doprawiamy. Wlewamy do ziemniaków, kiełbasy i cebuli. Mieszając, smażymy ok. 5 minut na małym ogniu. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Posypujemy potrawę. Podajemy z pieczywem..