ŚLEDZIE ZIELONE W ZALEWIE OCTOWEJ

Składniki;

1 kg. śledzi zielonych (tuszki bez głów)
sól

pieprz
mąka
olej
Zalewa:
3 cebule
2 szklanki wody
3/3 szklanki octu 10%
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
4 liście laurowe

pieprz czarny

ziele angielskie

gorczyca

Wykonanie:

Śledzie myjemy, obcinamy płetwy ogonowe, kroimy na połowę wygodniej układać w słoikach.
Następnie doprawiamy pieprzem, solą, obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
W między czasie z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy zalewę, którą gotujemy około 3 minuty.Pod koniec wrzenia wrzucamy do zalewy pokrojoną w krążki cebulę. Potem usmażone śledzie układamy w słojach na przemian z cebulą . Całość zalewamy ciepłą marynatą, zakręcamy słoiki, odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *