Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 kopiata szklanka mąki
6 łyżek oleju
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
Poncz:
1 i 1/2 łyżki wody
5 dag. margaryny
1 łyżka kakao
1 szklanka cukru
100 ml. wódki czystej
Masa śmietanowa:
250 ml. śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady.
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodać olej, przesianą mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180C. Z przestudzonego biszkoptu zdjąć papier. Końcem drewnianej łyżki zrobić w biszkopcie wgłębienia co 2 cm.
Poncz:
Margarynę rozpuścić z wodą, cukrem i kakao w kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie jednolita wlać wódkę. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Poncz wlewać do wgłębień w biszkopcie.
Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.Wymieszać odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać.Wierzch ciasta posypać stratą mleczną czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki do wystygnięcia.