Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 cebula
1 i 1/2 szklanki wody
25 dag. kiełbasy cienkiej np. śląskie lub podwawelskiej
1 papryka czerwona
1 cukinia
2 pomidory
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku(niekoniecznie)
1/2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
3 łyżki masła
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę. Kapustę z cebulą podsmażyć na maśle. Wlać wodę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i przyprawę uniwersalną. Gotować 15 minut. Kiełbasę pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić w ósemki. Przygotowane warzywa oraz kiełbasę dodać do kapusty. Wymieszać i gotować około 15-20 minut. Kapustę doprawić do smaku solą i pieprzem.