Składniki:

1 kg. świeżych kurek
ziele angielskie
pieprz
gorczyca
goździki
chrzan

Zalewa:

400 ml. wody
200 ml. Octu 10%
8 płaskich łyżeczek cukru
2 płaskie łyżeczki soli

Wykonanie:

Grzyby oczyścić dobrze wypłukać ,ugotować w osolonej wodzie i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym około 15 minut. Następnie grzyby odcedzić przelać przegotowaną zimną wodą.Odcedzone kurki układać w słoiczkach, dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ,gorczycy 2-3 goździki i po kawałku chrzanu,przygotować zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć.pasteryzować około 45 minut.po zagotowaniu odwrócić do góry dnem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *