Składniki:
1 i 1/2 kg. ogórków gruntowych
2 marchewki
2 litry przegotowanej zimnej wody
4 płaskie łyżki soli
Zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
Ponadto:
ziele angielskie
liść laurowy
Wykonanie:
Ogórki dobrze umyć poszatkował na cienkie plasterki i marchewkę także pokroić tak samo w plasterki. Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią poszatkowane warzywa.Odstawić na godzinę aby ogórki nasiąknęły słonym smakiem. Po godzinie odcedzić ogórki z zalewy.
W garnku podgrzać wodę z octem i cukrem,czekać aż cukier się rozpuści. Do każdego słoika dodać po dwa liście laurowe i dwie kulki ziela angielskiego. Napełnić słoiki do 3/4 wysokości słoika. Zalewać zalewą tak aby ogórki były przykryte wodą. Wstawić do garnka wyłożonego ścierką i gotować 10 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.Po tym czasie wyciągnąć odstawić do wystudzenia do wystudzenia.