Składniki;

biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa czekoladowo śliwkowa:

6 dag.suszonych śliwek
100 ml.  wódki
25 dag. masła miękkiego
250 g. nu telli

Masa śmietanowa:

1/2litra śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1i 1/2  łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
szczypta soli

Poncz:

1/3 szklanki wywaru z kawy
1/4 szklanki alkoholu np. śliwowicy lub wiśniówki
2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

1 łyżka kakao do dekoracji

Wykonanie:

Śliwki zalewamy alkoholem, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na całą noc. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo miksujemy z cukrem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka stopniowo, po dodaniu każdego masę miksujemy na niskich obrotach. Suche składniki łączymy z powstałą masą  za pomocą dużej łyżki . Składniki bardzo delikatnie łączymy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wymiarach 30×22 cm. (musi być dosyć wysoka) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 C.około 30-35 minut, lub do suchego patyczka. Jeśli jest suchy biszkopt jest gotowy. Namoczone śliwki miksujemy w blenderze. Masło o temperaturze pokojowej chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo nutellę oraz rozdrobnione śliwki razem z alkoholem. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową ponczu i wykładamy masę, rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i ponownie ponczujemy. Żelatynę mieszamy z wrzącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na wierzch biszkoptu. Ciasto wkładamy na kilka godzin ,a najlepiej  na całą noc do lodówki. Dekorujemy przesianym kakao ozdabiamy według swojego pomysłu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *