Składniki:
25 dag. mąki krupczatki
10 dag. masła lub margaryny
2 łyżki kakao
15 dag. cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 jajka
1cukier waniliowy
1mała torebka proszku do pieczenia.
Krem:
25 dag. masła
20 dag. cukru pudru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
kilka kropli aromatu waniliowego
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowymi żółtkami.Wymieszać przesianą mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia.Dalej ucierając stopniowo dodawać mąkę na przemian z ciepłym mlekiem.Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą.Wylać ciasto do formy i piec około 30 minut w temperaturze 190C.Ostudzić.
Krem:
Masło utrzeć z cukrem i aromatem na puch,ciągle ucierając dodawać śmietanę Rozsmarować masę na cieście.Ciasto polać polewą czekoladową.