Składniki:

1/2 kg. tłustego sera
2-4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
sól
bułka i tarta
masło

Wykonanie:

 

Zmielić ser,oddzielić białka od żółtek,dodać żółtka do sera,odrobinę posolić, wymieszać,dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać.Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.Położyć ciasto na posypaną mąką stolnicę,uformować wałek grubości około 2 cm, spłaszczyć lekko,zrobić kratkę tępą stroną noża,pokroić na ukos i wrzucić na gotującą się i posoloną wodę.Gdy wypłyną na wierzch,wyjąć łyżeczką cedzakową na talerz,polać masłem ze zrumienioną bułką tartą.Z tego samego ciasta można po prostu kłaść na wrzątek zgrabne kluseczki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *