Składniki;
1 kg. schabu z kością
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
sól
pieprz
Wykonanie;
Schab umyć, osuszyć i usunąć mięso między kościami na około 2 cm głębokości. Mięso związać sznurkiem między każdą kością, aby ładnie trzymało kształt. Przyprawić solą i pieprzem. Olej zmieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, startym na tarce czosnkiem, majerankiem i kminkiem. W marynacie ułożyć schab i pokryć go marynatą. Przykryć naczynie i włożyć do lodówki na 12 godzin. Marynatę można też przełożyć do większego woreczka na mrożonki, włożyć schab i zawiązać worek. W ten sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko dłońmi. W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso. Piekarnik nagrzać do 230 C. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 – 60 min.UWAGA!- Naczynie żaroodporne wstawiamy do zimnego piekarnika żeby nie popękał i nie dolewać nic w czasie pieczenia.Piekarnik po włożeniu mięsa w naczyniu ustawiamy temperaturę 230C.około50-60 minut. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem. Jak trzeba, skropić oliwą i lekko posolić.ale nie dodawać do naczynia żaroodpornego .