Składniki;
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag. margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg. sera zmielonego Piątnica
4 jajka
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 puszka brzoskwiń
Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
Wykonanie;
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zarobić ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta i włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta rozłożyć na blaszce (24 x 42cm.) wysmarowanej i posypanej bułka tarta lub wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zapiec około 15 minut w 170C.
Masa serowa;
Żółtka, cukier i masło utrzeć, dodać zmielony ser i budyń. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko zamieszać.
Ser wyłożyć na podpieczone ciasto, poukładać pokrojone brzoskwinie. Ubić pianę z 5 białek z cukrem i wyłożyć na brzoskwinie. Na górę zetrzeć na tarce ciasto z lodówki. Piec w temperaturze 170 C. około 45 – 60 minut.