Składniki;
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka wody
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa waniliowa:
1/2 kg. masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 serki homogenizowane waniliowe 4×15 dag
1i 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego
Ponadto:
1 opakowanie cappuccino czekoladowe 10 dag
1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe 15 dag.
Wykonanie;
Białka ubić na sztywno, ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm.lub wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.
Masa waniliowa;
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części. Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2i 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce a najlepiej na noc..
zwiń