TORT Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ NELI

Składniki;

Biszkopt:

3 jajka

5 łyżek mąki pszennej

4 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Pianka truskawkowa;

 

1/2 litra kremówki 36 %

2 galaretki truskawkowe

250 ml.wrzącej wody

Wykonanie;

Białka ubić, mieszając dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka i mąkę z proszkiem. Przelać do małej tortownicy (26 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 C  około 25-30 minut minut. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki.

Pianka truskawkowa;

Galaretki rozpuścić w 250 ml. wody, poczekać, aż trochę stężeją. Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę wymieszać. Jeden placek biszkoptu umieścić w tortownicy wyłożonej-folią spożywczą  Wlać połowę masy. Przykryć drugim plackiem, na wierzch wylać resztę masy. Odstawić do zastygnięcia. Ozdobić czekolada startą na dużych oczkach lub według własnego uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *