Składniki;
Biszkopt:
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka truskawkowa;
1/2 litra kremówki 36 %
2 galaretki truskawkowe
250 ml.wrzącej wody
Wykonanie;
Białka ubić, mieszając dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka i mąkę z proszkiem. Przelać do małej tortownicy (26 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 C około 25-30 minut minut. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki.
Pianka truskawkowa;
Galaretki rozpuścić w 250 ml. wody, poczekać, aż trochę stężeją. Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę wymieszać. Jeden placek biszkoptu umieścić w tortownicy wyłożonej-folią spożywczą Wlać połowę masy. Przykryć drugim plackiem, na wierzch wylać resztę masy. Odstawić do zastygnięcia. Ozdobić czekolada startą na dużych oczkach lub według własnego uznania.