Składniki;
Ciasto;
40 dag. mąki pszennej
20dag.margaryny
10dkg cukru pudru
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Dodatkowo;
marmolada lub dżem z czarnej porzeczki
Beza:
4 białka
20 dag.cukru
Wykonanie ;
Beza;
Ubić białka z cukrem pudrem na sztywna pianę.
Wykonanie;
Ciasto;
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na dwie części.Placki pieczemy w jednakowej foremce posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy pusty same ciasto, a drugi placek smarujemy lekko dżemem lub marmoladą,Ubitą masę bezową nałożyć na marmoladę i posypać grubo siekanymi orzechami i piecz w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze150C.
Masa budyniowa;
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
12 i 1/2 dag.masła lub margaryny
1 kieliszek spirytusu według swojego uznania
Wykonanie;
Z podanych składników oprócz masła ugotować budyń lekko przestudzić pod przykryciem ,żeby nie utworzył się korzuch na budyniu.,i utrzeć z masłem lub margaryną,dodać kieliszek spirytusu.
Przełożyć placki;
Placek pusty,masa budyniowa,placek z orzechami.