CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Składniki;

3 jajka
20 dag. cukru
20 dag. masła  lub margaryny
1/2 kg. mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia
1cukier waniliowy
200 ml. wody gazowanej
1/2 kg. truskawek

Wykonanie;

 

Żółtka utrzeć z masłem , cukrem i cukrem waniliowym . Stale ucierając , dodać połowę mąki i proszek do pieczenia . Dodać wodę i resztę mąki , dokładnie utrzeć . Białka ubić na sztywno i pianę wymieszać z ciastem , wylać do formy wysmarowanej tłuszczem  i posypanej bułką tarta . Na wierzchu ciasta ułożyć odszypułkowane truskawki . Piec około 40-50minut w 180C. lub do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *