Składniki;

Ciasto :
4 szklanki mąki  pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka

2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie :
2 kg.jabłek  kwaskowych
1 cukier waniliowy
2  łyżki bułki tartej

 

Wykonanie;

Mąkę przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać  z margaryną . Dodać żółtka , całe jajka , cukier , cukier waniliowy , śmietanę i szybko wyrobić ciasto . Wstawić do lodówki .

Nadzienie;
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.  Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, po nakłuwać widelcem. Piec 45 minut w180  C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *