Składniki:
Kakaowy biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
6 łyżek wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
Masa czekoladowa;
25 dag . masła lub margaryny
1 puszka ugotowanego czekoladowego mleka skondensowanego
Polewa:
10 dag margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
5 dag. gorzkiej czekolady
Dodatkowo;
wiśnie z syropu lub z kompotu
Wykonanie;
Białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, i żółtka, następnie wsypać przesianą, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wlać wodę, wymieszać.Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 40- 45 minut w temp. 180 C.
Masa czekoladowa;
Margarynę połączyć z masą mleka skondensowanego, zmiksować razem na gładką masę.Biszkopt przekroić wzdłuż , posmarować dolną cześć biszkoptu zostawiając trochę na wierzch placka do posmarowania przykryć drugą połówką biszkoptu i posmarować górę resztą masy, ułożyć wiśnie na masie i polewamy lekko ciepłą polewą.
Polewa;
Składniki włożyć do rondelka i na malutkim płomieniu gotując mieszać do momentu aż się składniki połączą. Następnie odstawić i czekać aż polewa zgęstnieje i lekko ciepłą polewą polewać wiśnie.