Składniki;
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki kefiru
1garść rodzynek
4 łyżki rumu
2–3 jabłka
tłuszcz do smażenia
cukier puder do dekoracji
sól
Wykonanie;
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka, dodać kefir. Wymieszać. Wstawić do lodówki. Rodzynki opłukać, osuszyć, zalać rumem i odstawić. Jabłka obrać, poszatkować. Dodać do ciasta. Białka ubić z dużą szczyptą soli. Pianę połączyć z ciastem. Na końcu dodać osączone rodzynki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką kłaść na nim ciasto, formując średniej wielkości placuszki .Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe placki posypać cukrem pudrem.