Składniki;
75 dag. sera półtłustego
12 i1/2 dag. masła lub margaryny
6 jajek
1i 1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 średnie ugotowane ziemniaki
1 budyń waniliowy
herbatniki
Wykonanie;
Zmielony ser i ziemniaki razem zmiksować . Masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ubić na puszysta masę mikserem. Nie przestając ubijać dodawać po jednym żółtku na zmianę z masą serową. Następnie dodać budyń w proszku i proszek do pieczenia. Wszystko razem połączyć. Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć ją z masa serową, mieszając łyżką drewnianą lub delikatnie ręką. Pokruszyć lub zetrzeć herbatniki i wyłożyć nimi spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Na to wylać masę serową. Piec około 60-70 minut w temperaturze 170 C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.