Składniki;

1 kg. szynki wieprzowej
4 duże cebule
3 jabłka
2 łyżki oleju
1kromka chleba
15 dag. mięsa mielonego
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki białego półwytrawnego wina
suszony tymianek
sól

pieprz

 

Wykonanie:

 
Połówkę cebuli posiekać. Odkroić pół   jabłka, obrać i utrzeć na tarce o  dużych oczkach. Chleb namoczyć w mleku.Na łyżce oleju zeszklić  posiekaną cebulę. Mięso mielone
wymieszać z podsmażoną cebulą. Dodać starte jabłko i dobrze odciśnięty chleb. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, masę dokładnie wymieszać.Szynkę natrzeć solą i
pieprzem, zrumienić na pozostałym oleju. Wraz z tłuszczem przełożyć do brytfanny, na wierzchu rozłożyć  farsz z mięsa mielonego. Docisnąć go  dłonią. Piec 30 minut w temp. 180 C.   Resztę cebuli pokroić w piórka, rozłożyć wokół mięsa, następnie piecz 20 minut.Jabłka obrać, pokroić na cząstki, ułożyć na cebuli, całość obłożyć wiórkami masła.  Posypać tymiankiem, skropić winem  lub wodą, piecz jeszcze10 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *