Składniki;
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki lub kefiru
3 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo;
1/2kg. porzeczek lub jagód czarnych
Kruszonka;
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 żółtko
Wykonanie;
Kruszonka;
Wszystkie składniki połączyć i zrobić kruszonkę i rozsypać po całych owocach.
Wykonanie;
Ciasto;
Blaszkę 25 x30 cm.wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.
Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut na białą, puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy kolejne 2-3 minuty. Mąkę przesiewamy łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy owocami. Ciasto jest dość gęste,aby utrzymało owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu staje się lekkie i puszyste. Wierzch posypać kruszonką.Pieczemy w nagrzanym piekarniku180C. około50- 60 minut. lub do suchego patyczka .Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.