Składniki;
Ciasto:
20 dag. mielonych orzechów
10 dag. wiórków kokosowych
6 białek
3 żółtka
szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
1/2 litra mleka
1budyń śmietankowy
4 łyżki cukru
3/4 kostki margaryny
1łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
galaretka cytrynowa
Wykonanie;
Ciasto:
Białka ubić na sztywną na pianę. Ubijając dodać żółtka. Następnie partiami wsypywać mielone orzechy, wiórki oraz mąkę połączoną z proszkiem. Ciasto z mąką wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na dwie części.Upiec 2 placki.Pierwszą połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 C.przez około 25 minut. Tak samo postąpić z druga częścią ciasta.
Pianka:
1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę wymieszać z budyniem , żółtkami i mąką ziemniaczaną. Masę wlać do gorącego mleka i wymieszać, gotować aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu wsypać galaretkę i wymieszać aż proszek galaretkowy się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puch, dodawać do niej masę budyniową. Następnie przełożyć placki kremem.Wierzch można polać polewą czekoladową.