Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao
1 Krem:
1 krem o smaku ajerkoniakowym np. Dr Oetker
300 ml. zimnego mleka
Galaretka:
1 galaretka truskawkowa
2 jabłka
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Dodatkowo:
ajerkoniak do nasączenia ciasta
Wykonanie;
Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą wymieszaną z proszkiem i kakao mąkę. Wymieszać . Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 26cm. posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą dnem. Piec w nagrzanym piekarniku 140C. około 25-30 minut.Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Obydwa blaty nasączyć ajerkoniakiem.
Krem przygotować wg. instrukcji na opakowaniu.
Galaretka;
Galaretkę rozpuścić w1 szklance gorącej wody. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć z galaretką. Przestudzić, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Blat biszkoptu przełożyć połową kremu, nałożyć tężejącą galaretkę. Całość odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie na wierzch nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem.Wierch polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić.