Składniki;

Biszkopt:

 

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń waniliowy
3 łyżki kakao
1i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
12 i 1/2dag.  kostki margaryny
1 i 1/2  szklanki mleka

Masa cappuccino:
6 dag.dowolnej kawy cappuccino
2 śmietany śnieżki
400 ml. mleka
3 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie;

Biszkopt:

Ubić białka z odrobiną soli, dodawać żółtka, cukier, aromat, delikatnie wmieszać przesianą mąkę, suchy budyń, kakao i proszek do pieczenia.Wylać ciasto na blaszkę   wyłożoną papierem do pieczenia Piec w nagrzanym piekarniku180C.około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.

Masa budyniowa;
Z podanych składników ugotować budyń. Wystudzony zmiksować z margaryną.

Masa z cappuccino:
Zagotować mleko, rozpuścić kawę, wystudzić. Jak będzie zimne wsypać śnieżki i ubić. Żelatynę rozpuścić w 100 ml. gorącej wody, wystudzić i wmieszać do masy.

Przełożenie ciasta od dołu :
1 połowa biszkoptu
masa budyniowa
masa cappuccino (odłożyć trochę do dekoracji)
1połowa biszkoptu
reszta masy kawowej

Gotowe ciasto posypać tartą czekoladą lub posypką czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *